sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Quis custodiet ipsos custodes?

"Quis custodiet ipsos custodes" - kuka valvoo vartijoita - roomalaisten lentävä lause palautuu mieleen lukiessa Jari Tammisen Voimassa 1/2011 ilmestynyttä kiinnostavaa artikkelia yksityisten vartiointiliikkeiden vartijoista. Artikkelista käy ilmi että samalla kun Suomessa vähennetään poliisin määrärahoja, julkisten ja puolijulkisten tilojen, kuten kauppakeskusten, vartiointi annetaan yhä laajemmin yksityisten turvafirmojen tehtäväksi. Yksityisen turvafirman vartijaksi pääsee melko helposti, jos on nuhteeton kansalainen ja suorittanut 34 tai 60 tunnin vartija- tai järjestyksenvalvojakurssin. 

Tammisen artikkelista selviää, että kaikki ei nykyään ole kunnossa, kun liikkumistamme julkisissa tiloissa turvaavat viranomaisten sijasta pääasiassa vain yksityiset vartijat. Artikkelissa haastatellut entiset tai nykyiset vartijat kertovat järjestelmällisestä väkivallasta kiinniotettuja kohtaan, tuon väkivallan rakenteellisesta salailusta ja mielivallan kulttuurista. Vartijoiden tekemät väkivallanteot tulevat harvoin ilmi, ja vaikka tulisivatkin, poliisi vain harvoin käynnistää tutkimusta, saati että pahoinpitelijä saisi teostaan rangaistuksen. Tammisen haastattelema Valtion Rautateiden turvallisuuspäällikkö Teemu Väänänen vastasi toimittajan kysymyksiin erityisen ylimielisesti, kun häneltä tiedusteltiin vartijoiden työstä rautatieasemalla.

Kuljen joka päivä metrolla. Asemilla, pysäkeillä ja junavaunuissa liikkuu monenlaisia ja kaikenlaisissa tiloissa olevia ihmisiä, joista jotkut toisinaan aiheuttavat melkoista häiriötä. Välillä heistä voi olla ilmeistä haittaa, jopa vaaraa ohikulkijoille. On selvää, että vartijoita jossain määrin tarvitaan julkisissa tiloissa.Vartioinnille pitäisi kuitenkin luoda selkeät säännöt, joista myös pidettäisiin kiinni. Nyt ihmisiä tunnutaan voivan häätää yksityistetyistä julkisista tiloista pelkän pärstäkertoimen perusteella, ja jos poistumiskehotusta ei noudata voi joutua hakatuksi. Vartijoihin pitäisi myös pystyä luottamaan. Nyt heidän saapastellessaan paikalle turvallisuudentunne ei välttämättä lisäänny, vaan saattaa päinvastoin vähentyä. 

Olen muutamaan kerran sattunut kuulemaan metrossa miten joku vapaalla oleva vartijanuorukainen rehvastelee kuinka "vartijapäällikkö antaa hakata kaippareita, kunhan ei jää jälkiä" ja sitten demonstroidaan kavereille pampun iskaisuja suulla tehtyjen äänitehosteiden kanssa. Mielivaltaisista toimista asemilla, kauppakeskuksissa ja pysäkeillä kärsivät usein pääasiassa vähäosaiset, asunnottomat, alkoholistit ja maahanmuuttajat. Nykyään ei silti ole harvinaista, että tulilinjalle joutuu myös niin sanotusti tavallinen kansalainen.

Oikeusvaltiossa, jollainen Suomenkin väitetään olevan, tällaisen vartijayhtiöiden harjoittaman mielivallan ei pitäisi olla mahdollista. Kaikkien ihmisten tulisi voida tuntea olonsa turvalliseksi liikkuessaan julkisissa kulkuvälineissä, ostoskeskuksissa, toreilla ja turuilla.

2 kommenttia:

  1. On kyllä melko naivi teksti aikuiselta mieheltä. Tosiaanko olet kusisukassa, kun vartija astuu metroon? Ettet vain olis juuri maalannu metron seinää...? Ite syntyny ja eläny koko kolmikymppisen elämäni Itä-Helsingissä, ja näin ollen kulkenu metrolla liki päivittäin (toki vartijoita muuallakin on), enkä oo ku kaksi kertaa joutunu vartijoiden käsittelemäksi. Tapaukset olivat seuraavanlaiset: pyörin juuri täysi-ikäistyneenä aivan jurrissa Rautatientorilla ja häiriköin monia vastaantulijoita. Vartijat käskivät ulos ja tottelin. Pian kuitenkin menin takaisin sisään, jatkoin häiriköintiä ja vartijat käskivät ulos. Poistuin, mutta palasin takaisin, kun sattumalta näin entisen luokkalaiseni ja juoksin hänen perässään sisään. Silloin vartijat ottivat tiukasti käsistä ja veivät aseman poliisiasemalle, josta pääsin puhuttelun jälkeen pois.
    Toisella kertaa joku känninen urpo kävi Rautatientorilla kippuuni ja ryhdyin sitten painiin. Vaihdoimme muutaman iskun, kunnes sain miehen kaadettua maahan, jossa pidin häntä vartijoiden saapumiseen asti, jotka joku oli kutsunut paikalle. Vartijat sitoivat meidät vatsalleen maahan ja soittivat poliisin paikalle. Itse pääsin maasta noin minuutin kuluttua, kun selvisi mitä oli tapahtunut. Riitapukari pääsi poliisin huomiin.
    Molemmissa tapauksissa vartijat ovat hoitaneet aivan täysin niin ammatilliset kuin moraalisetkin velvoitteensa.
    Voit olla varma, että olen myös nähnyt kymmeniä ellen jopa toista sataa kiinniotto yms. tilannetta, enkä juurikaan ole huomannut propagandisesti mainostamaasi "mielivaltaa". Miksi vartijat lisääntyvät? Uskotko, jos sanon, että se on ennenkaikkea sinun ja minun syytä? Jos ihmiset ottaisivat itsestään ja toisistaan vastuun sekä kunnioittaisi niin toisia kuin heidän omaisuuttaan (omaisuus! mikä hirrrveä sana!) ei vartijoita tarvittaisi. Yksikään kauppias tms. taho ei vartijoita hankkisi ellei sillä olisi positiivista vaikutusta menoihin. Vaikka vartijat maksavatkin on summa kuitenkin pienempi kuin esim. hävikki ilman vartijoita olisi.
    Et ole ainoa ihminen, jolla on joku kummallinen angsti auktoriteetteja kohtaan. Kenties olet oman maailmankuvasi vanki? Kuten sanotaan, kun asioita toistaa tarpeeksi niistä tulee totuuksia. Tietyt ihmiset jakavat kanssasi samankaltaisen paranoidisen auktoriteetti pelon ja toistavat sanojasi - ja vot, uusi "totuus" on syntynyt!
    En missään nimessä kiellä vartijoiden silloin tällöin rikkovan ammattietiikkaansa ja todella toivon jokaisen tapauksen pääsevän julkisuuteen, mutta liika on liika. Itse en ole ihmisenä helpoimmasta, enkä kai järkevimmästäkään päästä, josta osoituksena mm. rikosrekisteri ja monenlaiset muut merkinnät, mutta jostain syystä EN KOSKAAN ole joutunut vartijoiden tai poliisin mielivallan kohteeksi - edes Venäjällä, enkä Ukrainassa kymmenistä reissuista huolimatta. Kummallista, eikö totta... Jos yrität lyödä vartijaa on mahdollisuus saada pampusta, jos käyttäydyt asiallisesti, niin silloin ei ole.
    Mutta nykypäivänähän on vain oikeuksia, mutta ei velvollisuuksia. Ihminen on hyvä ihminen vastustaessaan Shelliä ja omatessaan puhtaan rikostaustan. Kukaan ei ota vastuuta teoistaan ja syyttää kaikesta yhteiskuntaa (joka todellisuudessa on oma peilikuvamme). Roskia ei nosteta maasta, sillä onhan siivojat olemassa. Yhdeksän vuotiaan annetaan polttaa tupakkaa keskellä Espaa, sillä eihän se kuulu muille. Ostetaan hyvä omatunto pudottamalla kolikko Kirkon ulkomaanavulle, mutta vihataan pakolaisia. Ollaan hyviä ihmisiä syömällä luomua ja vihaamalla Yhdysvaltoja ja samalla halveksutaan (eli kiusataan, eikä arvosteta) niitä, jotka eivät ajattele samalla tavalla. Ihmisiä ei arvosteta ihmisyyden vuoksi, vaan mielipiteet tekevät ihmisen "oikeaksi". "Väärin" ajattelevat saavatkin kuolla pois. Ihmetellään ihmisten pahoinvointia sammalla, kun kukaan ei kysy naapurin juopon vointia. Teennäistä paskaa.

    VastaaPoista
  2. En väittänyt tekstissä, että vartijat aina vain hakkaisivat ihmisiä tai vaatinut vartioinnin poistamista, luepa tekstini ajatuksella. Viittasin tapauksiin, joista kirjoitettiin linkittämässäni Voima-lehden jutussa. Onko arvon Anonyymi lukenut ko. artikkelin? Artikkelissa haastatellut vartijat itse puhuivat järjestelmällisestä väkivallasta.
    Omat havaintoni asemilla, pysäkeillä ja kauppakeskuksissa esim. Itä-Helsingissä tai rautatiesemalla vahvistavat sitä, että vartijoiden kovat otteet ovat ikävän yleisiä, eivät välttämättä poikkeus. Asiaan on hyvä kiinnittää huomiota, vaikka hieman kärjistetystikin.

    VastaaPoista

Luonto ottaa vallan

  Karel Čapekille modernisaatio ja kapitalismi ovat näkökulmia, joiden avulla elävä luonto esineellistetään ja tavaramuotoistetaan . Vill...