sunnuntai 5. elokuuta 2012

Kesädekkari "Zolotaja baba", osa 7.


Berjozovo, Jugran piirikunta, 2. elokuuta

Kulkiessaan aamulla lähikioskille ostamaan teetä, joka oli päässyt loppumaan, edellisen illan tapahtumat palautuivat Hartšenkon mieleen. Sananvaihto Volkovin kanssa niin että koko miliisiasema raikui. Volkovin vaatimukset, että Virvavesi oli heti lähetettävä Surgutin keskussairaalaan, pois silmistä. Hartšenko piti päänsä, Virvavesi jäi Berezovoon. Hän kutsui lääkärin tarkastamaan naisen. Virvaveden vammat eivät olleet vaarallisia, nirhamia ja mustelmia siellä täällä, huulet halki, aivotärähdys, pieniä palovammoja, ei juuri muuta. Virvavesi pidettiin säilössä miliisiasemalla, ja Hartšenko laittoi luotetun miehen vahtimaan naista.

Hartšenko merkitsi Virvaveden pidätetyksi. Hän oli mahdollisen veriteon todistaja tai jopa tekijä. Ja pidätetyksi kirjoittaminen estäisi kenties FSB:stä saamasta naista haltuunsa. Veri Virvaveden maastopuvulla osoittautui pääosin poron vereksi, joskin joukossa oli tahroja, jotka saattoivat olla ihmisen verta. Täytyi odottaa laboratoriokokeiden tuloksia ennen lopullista varmuutta. Virvavettä ei lähetettäisi Surgutiin, jossa FSB:llä olisi paremmat mahdollisuudet päästä häneen käsiksi kuin Berezovossa, joka oli tiukasti Jugran miliisin valvonnassa.

Volkov taipui lopulta oudon helposti. Jotain oli tekeillä.  Hartšenko päätti ottaa yhteyttä Viktor Pugatšoviin lähipäivinä, sillä hän ei enää luottanut Volkoviin.

Kioskilla huomio kiinnittyi Salehardskye Novasti-lehteen, joka kirkui etusivullaan: ULKOMAINEN TUTKIMUSRYHMÄ MURHATTU KAZYMIN TAIGASSA. TERRORISMIA? ONKO MANDALA ISKUN TAKANA?

Hartšenko osti lehden ja selasi sitä ähkyen kotimatkallaan. Miten asia oli vuotanut lehteen?! Ja lisäksi: Mandalaa ei virallisesti ollut edes olemassa, mutta nyt se vedettiin maton alta. Se tiesi vain yhtä asiaa: haettiin syntipukkia.

Hän luki artikkelin aamiaista hotkiessaan. Suomalaisen arkeologi Jouni Inttisen ja metsästäjäksi mainitun Juvan Sopotšinin ruumiit oli löydetty silvottuna taigasta Num-To-järven läheltä, artikkelissa toitotettiin. Painotettiin, että kyseinen seutu oli hantien perinteisesti pyhän järven uhripaikan lähellä. Väitettiin ruumiiden läheltä löydetyn rituaalisesti teurastettuja poroja. Uhrien sanottiin tutkimuksien mukaan ensin kuristetun ja sitten silvotun. Murhista maalattiin pöyristyttävän groteski kuva. Sopotšinin hanti-taustaa ei mainittu, vaikka se ehkä olikin useimmille selvää, sukunimi kun oli yleisesti tunnettu. Lopuksi mainittiin paikalta löydetyn myös kolmannen ruumiin, joka oli tunnistettu Jugran miliisin rikostutkija Tarakan Tšapajeviksi. FSB tutki Jugran miliisin osuutta tapahtumiin. Artikkelin mukaan oli mahdollista, että paikalla oli käynyt myös muita henkilöitä Jugran miliisistä, tästä kielivät rikospaikalta löydetyt vesdehodin telaketjun jäljet.

Jutussa siteerattiin FSB:n erikoisagentti Vladimir Klopovia, jonka mukaan oli selvää, että murhien takana piili hantien ja nenetsien nationalistinen ja separatistinen järjestö Mandala. Klopov mainitsi tutkimusten alkaneen myös koskien Mandalan ja Jugran miliisin yhteyksiä. Klopov epäili Jugran miliisin olevan "korruptoinut". FSB:llä oli Klopovin mukaan syytä epäillä myös öljyparoni Viktor Pugatšovin osuutta asiaan. Mitään todisteita väitteilleen Klopovov ei maininnut, eikä niitä jutussa kaivattukaan.  Artikkeli oli FSB:n kontrolloiman lehden tuotoksia.

Hyökkäyksen ääriviivat näyttivät varsin selviltä.

Lehdestä pisti silmiin myös pikku-uutinen, joka saattoi liittyä asiaan. Armeijan tiedustelulähteiden mukaan Priozernin kaupungin lähellä oli sattunut mittava räjähdys. Jutussa väitettiin, että räjähdys sattui FSB:n laboratorioissa. FSB:stä ei vahvistettu, eikä kumottu tietoa. Priozernin kylä sijaitsi noin 80 kilometria Num-To-järvestä pohjoiseen Jamalo-Nenetsian piirikunnan puolella.

Hartšenko kaahasi Ladalla työpaikalleen. Heti ovilla tuli vastaan eilinen talitiainen, uusi mies talossa, joka piipitti, että suomalaisen tutkijan ja Berezovon museonjohtajan ruumiit on kärrätty Kazymin aluekeskukseen. Raportti olisi luettavissa siellä ja siellä. Hartšenko työnsi tyypin syrjään ja melkein lätkäisi tätä turpaan. Hän linnoitautui toimistoonsa, joka haisi edelleen pahalta.

Rämällä tietokoneellaan ja faksin avulla Hartšenko koetti seurata mitä media kirjoitti tapauksesta. Välillä hän käväisi kahvihuoneessa ja tiedotusosastolla selaamassa sanomalehtiä. Keskipäivään mennessä Salehardskye Novastin revittämä uutinen oli levinnyt lähes kaikkiin Jamalo-Nenetsian ja Jugran sanomalehtiin. Sähköinen media pärisytti sanomaa. Tuotiin esille myös ”uusia faktoja”: ruumiiden vierestä oli muka löytynyt hantien rituaaliesineitä. Viktor Pugatšov muka tuki hantien ”ekstremististä, kansallisuuksien ja uskontojen väliseen vihaan yllyttävää” liikettä rahallisesti. Mandala oli muka suunnitellut terrori-iskuja Jamalo-Nenetsian kaasuteollisuutta vastaan.

Iltapäivällä saapuivat ensimmäiset tiedot FSB:n suorittamista pidätyksistä. Tiedot saapuivat epävirallisia kanavia pitkin. Mediassa niistä ei ollut mitään. Jugran kaupungeissa, kylissä ja taigassa oli pidätetty ainakin 32 henkilöä, kaikki kansallisuudeltaan hanteja. Pidätettyjä epäiltiin terrorismi-yhteyksistä, toisin sanoen kuulumisesta Mandala-järjestöön.

Volkovia ei näkynyt. Piileskelikö hän? Oliko FSB ostanut Volkovin ja käskenyt lähettää
Hartšenkon syötiksi taigaan? Mistä sen saattoi tietää?

Hän kaivoi esiin listan FSB:n sulkemista kaupungeista ja kylistä vuoden 2000 jälkeen. Joukossa oli suuria keskuksia, kuten Norilsk, mutta myös paljon kyläpahasia ja taajamia, joiden nimet eivät aktiivisesti jääneet mieleen. Priozernyj löytyi listalta. FSB oli sulkenut sen 15.5.2004. Ilmoituksensa mukaan FSB:llä oli alueella sekä laboratorio, että koulutuskeskus. Eilen silmiin sattunutta pikku-uutista ei löytynyt tänään yhdestäkään lehdestä. Jäi epäselväksi oliko kyse vain GRU:n tahallaan levittämästä uutisankasta FSB:tä nokitellakseen, vai todellisesta tiedosta.

Hän kävi katsomassa Virvavettä. Nainen nukkui levollisesti huovan alla. Levollisesti siihen verrattuna, että hänen elimistöstään oli kokeissa löytynyt psilosybiiniä ja vaatteistaan suippumadonlakki-sienen jäämiä. Virvavesi kääntyili ja huohotti joka viides minutti. Hänet oli niin sanotusti pumpattu täyteen.

Työpäivän jälkeen Hartšenko otti yhteyden Viktor Pugatšovin sihteeriin ja selitti tilanteen. Puhelimeen tuli itse Pugatšov. Oligarkki oli tilanteen tasalla.

- Lähetämme sinne miehen miliisin päämajasta Hanti-Mansijskista, odottakaa rauhassa. Jos Volkov on petturi, hän katuu vielä syntymäänsäkin, Pugatšov sanoi rauhallisesti.

Kesädekkarin aiempi 6. osa löytyy täältä.

Kesädekkarin aiempi 5. osa löytyy täältä.

Kesädekkarin aiempi 4. osa löytyy täältä.

Kesädekkarin aiempi 3. osa löytyy täältä.

Kesädekkarin aiempi 2. osa löytyy täältä.

Kesädekkarin aiempi 1.osa löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Stalin realismin kovassa valossa

Stalinin vainoja käsittelevät romaanit luottavat realistisesti kuvattuun suureen kertomukseen, jossa ”paljastetaan” rikokset . Ville Ro...